Foto Chris HollandersChris Hollanders

“Op m’n 19e ben ik in de VS gaan studeren. Plots was ik de uitzondering binnen een Amerikaanse cultuur. Andere regels, andere gebruiken, andere humor. Een enorme spiegel die mij liet zien dat wie ik was en waar ik voor stond, helemaal niet zo vanzelfsprekend was. Hoe zitten we dan als mens in elkaar? Wie zijn we? Wie ben ik? Ik ben nooit meer gestopt met mezelf te ontdekken.

Persoonlijke ontwikkeling kwam bovenaan mijn lijstje met hobby’s te staan. Ik leerde dat een negatief oordeel van een ander over mij, een risico is dat hoort bij loyaal blijven aan mezelf. Ik leerde zien dat zo velen alleen reageren op wat ze zien en horen en zelden doorvragen naar de drijfveren van de ander. Ik kwam er achter dat mijn keuze om economie te gaan studeren vooral gestuurd door volwassenen die wilden dat ik voor de zekerheid van een goede baan koos. Ik leerde bewuster kiezen, leven. Leerde dat ik niet mijn emoties ben. Vroeg mij af wat sociaal wenselijk gedrag eigenlijk is. Als mijn lichaam mijn hele huis is, waarom woon ik dan op zolder. Ik leerde irritatie omzetten in nieuwsgierigheid.

Er was zo veel wat mij hielp bij dit leren – cursussen, boeken, films en opleidingen – en toch heb ik niets van dit al op school gehad. Waarom niet eigenlijk?

De uitspraak “Mensen die geen doel hebben, zullen gebruikt worden door mensen die wel een doel hebben” raakt me nog steeds. Door te ontdekken wie je bent, wat belangrijk voor je is, kun je richting creëren. In plaats daarvan kiezen velen min of meer onbewust, gaan door op het ingeslagen pad en komen er jaren later achter dat ze met iets bezig zijn waar hun hart niet ligt. Zij kiezen niet bewust zelf, maar laten de omgeving voor hen bepalen wat te doen. Waarom leren we op school, op de universiteit niet kiezen, niet onderzoeken wie we zijn? Ik vind dat van groot belang voor een leven vol voldoening, betekenis, gezondheid en geluk.

Had ik dit alles willen leren rond mijn 20e? JA. Als ik diezelfde vraag aan anderen stel, krijg ik heel vaak ja. Ook de leerlingen waar we tot nu toe mee gewerkt hebben zeggen volmondig ja.

Het is daarom dat ik Open Future Institute in Nederland ben gestart. Om te leren wie we zijn.

P.S.

Om het beeld van wie ik ben iets completer te maken, hierbij wat andere bewuste keuzes die ik heb gemaakt: in Polen studeren, m’n scriptie afschrijven, m’n internationale carrière bij UPC, een wereldreis maken, werken in Nederland met tijd voor vrienden en familie, risotto koken, een huis in Utrecht verbouwen, online winkelen i.p.v. in de stad, geen vlees en vis meer eten, trouwen met Esther en een jaar samen in Guatemala wonen.

& Ladingen aan onbewuste keuzes want uiteindelijk is nog steeds slechts 5% van m’n gedrag bewust en 95% onbewust [dit geldt voor iedereen trouwens 😉 ].

Bovendien waren en zijn er periodes dat ik ’t even niet weet, dat ik geen fouten durf te maken, dat ik uitstel gedrag vertoon, bang ben voor gezichtsverlies. Ook dat hoort bij wie ik ben. Ik ben nooit uitgeleerd.”

Wil je nog wat meer over mij lezen, dan kan dat in dit interview met 365 Mooie Mensen.